03-04-2025 donderdag 3 april 2025

Op donderdag 3 april vindt het evenement Stadslab Horst aan de Maas plaats in de aula van het Dendron College. Zo'n 200 Dendron leerlingen van havo-4 en vwo-4 kiezen aan de hand van vier thema's een onderwerp waarbij ze een betrokkenheid voelen en kijken hoe ze hier in positieve zin invloed op kunnen uitoefenen. 

Ervaringsdeskundigen delen hun verhaal
Leerlingen maken een keuze uit een viertal maatschappelijke thema’s: ‘Klimaat, milieu en omgeving’, ‘Discriminatie en uitsluiting’, ‘Mentale gezondheid’ en ‘Sociale ongelijkheid en armoede. Voor dit burgerschapsproject werd er gezocht naar inspirerende ervaringsdeskundigen. Deze gastsprekers delen hun verhaal en leerlingen verdiepen zich vervolgens in kleine groepjes in een van de thema’s en bedenken hoe je op kleine schaal een bijdrage kunt leveren om (een deel van) dit probleem aan te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een activiteit of door het bedenken van een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Aan het einde van de dag pitchen de leerlingen hun oplossingen aan elkaar.

Klimaat, milieu en omgeving
Klimaatverandering, milieuvervuiling en het behoud van onze omgeving zijn thema's die onze toekomst bepalen. Onze jongeren hebben de kans om verschilmakers te worden. Samen bouwen we aan een bewuste en betrokken toekomst.

Discriminatie en uitsluiting
Discriminatie en uitsluiting raken de kern van wie we zijn als samenleving. Jongeren groeien op in een diverse wereld en hebben inspirerende voorbeelden nodig om hen te leren wat het betekent om inclusief te denken en handelen. Door dit thema tastbaar te maken, laten we de volgende generatie zien hoe zij zelf een cultuur van gelijkwaardigheid kunnen bevorderen.

Mentale gezondheid
Mentale gezondheid is een essentieel onderdeel van ons welzijn, vooral voor jongeren die opgroeien in een complexe wereld. Onze leerlingen hebben behoefte aan steun, begrip en handvatten om hun mentaal welzijn te versterken. Ze kunnen vervolgens zelf een bijdrage leveren aan de mentale weerbaarheid en gezondheid van jongeren in Horst aan de Maas.

Sociale ongelijkheid en armoede
Sociale ongelijkheid en armoede zijn uitdagingen die we als samenleving niet kunnen negeren. Door het delen van inzichten en verhalen helpen we leerlingen te begrijpen hoe ongelijkheid en armoede mensenlevens beïnvloeden. Deze bewustwording motiveert om samen te werken aan een rechtvaardigere wereld.

Iedereen kan iets betekenen
De succeservaring die volgt, zal motiveren om in de toekomst vaker het initiatief te nemen, bijvoorbeeld als het gaat om politieke kwesties. Leerlingen zullen merken dat ze zelf ook echt iets kunnen betekenen, hoe klein ook!